NASDAQ

NasdaqNasdaq är världens näst största börs och har sitt säte i New York.

Nasdaq Index

De två vanligaste indexen som Nasdaq har är Nasdaq Composite (samlingsindex för Nasdaq börsen) samt Nasdaq 100 (NDX).

Nasdaq 100 (NDX)

Nasdaq 100 (NDX) är ett viktat index och ska inte förväxlas med Nasdaq Composite. Nasdaq 100 är det vanligaste indexet inom derivathandel som exempelvis CFD handel och handel med binära optioner. Men inom allmän media så refererar man nästan alltid till Nasdaq Composite.

Finansbolag ingår inte i Nasdaq 100. Nasdaq 100 står för över 90% av rörelsen i kursen för Nasdaq Composite.

Nasdaq Composite (IXIC)

Nasdaq Composite (IXIC) är samlingsindex för samtliga bolag listade på Nasdaq börsen. Nasdaq Composite startades 1971 och hade då 50 bolag listade och ett värde på 100. Bolag listade på Nasdaq börsen består främst av företag verksamma inom informationsteknik.

Faktum är att IXIC slog rekord med högsta kursen någonsin under internetboomen. IXIC nådde då ett värde på 5048 i mars 2000 innan internetbubblan sprack. Detta var det högsta uppmätta värdet på kursen fram tills dess. Efter att bubblan spruckit föll IXIC tillbaka och stog så lågt som 1100.

Idag har Nasdaq Composite återhämtat sig och till och med slagit nya kursrekord.


Nasdaq Composite från 1976 till 2016. Bild från Google Finance

Nasdaq Börsen

Över 3000 bolag är listade på Nasdaq och det är här de nyare, potentiellt snabbväxande, bolagen gärna listar sig. Både risken och potentialen anses större på Nasdaq. Svängningarna är därför större på Nasdaq än på exempelvis DJIA och SP500.

Nasdaq 100 NDX / NXDX
Nasdaq 100 (NDX, NXDX) från 2006 till 2016 - Bild från Nasdaq.com

Nasdaq var världens första elektroniska börs när den grundades 1971 och det var också den första börsen som öppnade för handel online.

Nasdaq OMX Group

Nasdaq förvärvade 2008 OMX AB. OMX är ett svenskt bolag som driver ett antal nordiska börser, där ibland Stockholmsbörsen. Genom förvärvet skapades Nasdaq OMX Group som förutom Nasdaq och Stockholmsbörsen även driver börsindex för Köpenhamn (Danmark), Helsingfors (Finland), Island, Riga (Lettland) och Tallin (Estland).

 

© BinaryOptions.nu